Kirata-Varahi

Kirata Varahi Stotram
/
किरात वाराही स्तोत्रं

English / हिन्दी
ॐ ऐं शिव शक्ति सायि सिद्धगुरु श्री रमणानंद महर्षि गुरुभ्यो नमःॐ
ॐ श्री अष्ट भैरव देवताभ्यो नमः
ॐ श्री अष्ट मातृका देवताभ्यो नमः
वाराही तन्त्रं
अथ श्री किरात वाराही स्तोत्रं
अस्य श्री किरात वाराही स्तोत्र मंत्रस्य 
			किरात वाराही ऋषिः 
			आनुष्ठुप् छंदः 
			शत्रुनिवारिणी वाराही देवता 
			तदनुग्रहेण सर्वोपद्रव शांत्यर्थे
			जपे विनियोगः ।।
उग्ररूपां महादेवीं
			शत्रुमारण तत्परां ।
			क्रूरां किरात वाराहीं 
			वन्देऽहं कार्यसिद्धये ।। 

वाराही, भयंकर देवी, जिनकी शक्ति बुरी ताकतों को नष्ट करने में सक्षम है । मैं ऐसी भयंकर देवी को प्रणाम करता हूँ, जो अपने भक्तों को उनके प्रयासों में सफलता का वरदान देती हैं ।

स्वाप हीनां मदालस्यां 
			तां मत्तां मद तामसीं ।
			दंष्ट्राकराल वदनां
			विकृतास्यां महाबलां ।। 

वाराही समाधि निष्ठा में रहती हैं । कस्तूरी की गंध उनके उपस्थित होने का संकेत देती है । वह एक साहसी देवी हैं और युद्ध में निपुण हैं । उनके पास दो नुकीले दांत हैं, वे महान शक्ति की स्वामिनी हैं और विकृत रूप में प्रकट होती हैं ।

उग्रकेशी मुग्रकरां 
			सोम सूर्याग्नि लोचनां ।
			लोचनाग्नि स्फुलिङ्गभिः 
			भस्मीकृत जगत् त्रयीं ।।

वाराही के बाल और हाथ डरावने लगते हैं । उनकी आंखों से अग्नि की लपटें निकलती हैं और वे इस दुनिया को भी नष्ट कर सकती हैं ।

जगत्रयं क्षोभयन्तं
			भक्ष्यन्तीं मुहुर्मुहुः ।
			खड्गं च मुसलं चैव
			हलं शोणित पात्रकं ।।

वाराही इस ब्रह्मांड की सृष्टि, संरक्षण और संहार करती हैं । वह समय-समय पर ऐसा करती हैं । वाराही तलवार, मूसल, रक्तपात्र, और हल धारण करती हैं ।

दधतीं च चतुर्हस्तां
			सर्वाभरण भूषितां ।
			गुञ्जमालां शंखमालां
			नानारत्नैः वराटकैः ।।

देवी वाराही चार भुजाओं से सुसज्जित हैं, और सभी प्रकार के आभूषणों से अलंकृत हैं ।गूँजा फूलों की माला और शंखों की माला पहने हुए, यह दिव्य स्वरूप विभिन्न मूल्यवान रत्नों और गौरैया की माला से चमकती हैं ।

हारनूपुर केयूर 
			कटकै रूपशोभितां ।
			वैरिपत्नी कंठसूत्र 
			छेदिनीं क्रूर रूपिणीं ।।

किरात वाराही सुनहरी बाजूबंद और कंगनों से अलंकृत हैं, और सौंदर्य की आभा बिखेरती हैं । वह भयंकर हैं जो अपने भक्तों के शत्रुओं की पत्नियों का मंगलसूत्र हटाकर अपने डरावने और भयंकर रूप को प्रकट करती हैं ।

क्रोधोद्दातां प्रजाहंत्रु 
			क्षूरिकेऽवस्थितां सदा ।
			देवतार्धोरुयुगलां
			रिपुसंहार ताण्डवां ।।

किरात वाराही एक भयंकर देवी हैं और यदि चाहें तो किसी को भी मार सकती हैं ।वह एक तीखे चाकू की तरह हैं और उनकी जांघें देवताओं को भी नियंत्रित करती हैं ।वह संहार तांडव करती हैं ।

रुद्रशक्तिं सदोद्युक्तां 
			ईश्वरीं परदेवतां ।
			विभज्य कण्ठनेत्राभ्यां 
			पिबंती मांसरुजं रिपोः ।।

वह रुद्र की शक्ति और सर्वोच्च देवी हैं ।वह एक भयंकर योद्धा हैं, गले और आंखों को विभाजित करती हैं, दुश्मनों के खून को पीती हैं ।

गोकण्ठे मदशार्दूलो 
			गजकण्ठे हरिर्यथा ।
			कुपितायां च वाराह्यां 
			पतन्तीं नाशयत्त् रिपून् ।।

जिस प्रकार एक उन्मत्त बाघ बैल के गले पर हमला करता है, और एक शेर हाथी के गले पर हमला करता है, उसी प्रकार वाराही अपने दुश्मनों पर हमला करती हैं, उनके गले को पकड़ती हैं और अपने दुश्मनों को भयंकरता से नष्ट कर देती हैं ।

सर्वे समुद्रा: शुष्यंति
			कंपंते सर्वदेवता: ।
			विधिविष्णु शिवेन्द्राद्या 
			मृत्युभीताः पलायिता: ।।

किरात वाराही महासागरों और समुद्र को सुखा सकती हैं और किसी भी देवता को डरा सकती हैं ।यहां तक कि ब्रह्मा, विष्णु, रुद्र और इंद्र भी उनकी भयंकरता को देखकर मृत्यु के भय से भाग जाएंगे ।

एवं जगत्रयं क्षोभ 
			कारक क्रोधसंयुतां ।
			साधकस्य पुर: स्थित्वा 
			प्रदवंतीं मुहुर्मुहु: ।।

इस प्रकार, तीनों लोकों में उथल-पुथल मचाते हुए और क्रोध से भरी हुई वहारी, अपने साधक के लिए नदी की धारा की गति से आती हैं और उसके सामने खड़ी होकर उसे बचाती हैं ।

लेलिहानां बृहज्जिह्वां 
			रक्तपानविनोदिनीं ।
			त्वगसृक माम्समेदोस्थि 
			मज्जाशुक्राणि सर्वदा ।।

किरात वाराही, चौड़ी जीभ वाली, अपने दुश्मन का खून पीने में आनंदित होती हैं, और अपने दुश्मन की त्वचा, मस्तिष्क, मज्जा, मांसपेशियों, खून और हड्डियों के साथ आनंदित होती हैं ।

भक्ष्ययंतीं भक्तशत्रून 
			रिपूणां प्राणहारिणीं ।
			एवंविधां महादेवीं 
			ध्यायेऽहं कार्य सिद्धये ।।

किरात वाराही अपने भक्तों के दुश्मनों को नष्ट करती हैं और उनके जीवन को छीन लेती हैं ।मैं अपने हर प्रयास में सफलता पाने के लिए आपका ध्यान करता हूँ ।मैं आपके लिए इस स्तोत्र का पाठ करता हूँ ।

शत्रुनाशनरूपाणि 
			कर्माणि कुरु पञ्चमि!  ।
			ममशत्रून् भक्षया आशु 
			घातयाऽसाधकिन् रिपून् ।।

हे किरात वाराही, आप शत्रु विनाश की प्रतीक हैं और पंचमी के रूप में पूज्य हैं ।अतः, मेरे शत्रुओं को मारें और उन बुरी ताकतों को समाप्त करें, जिन्हें मेरे लिए पार करना कठिन है ।

सर्वशत्रुविनाशनार्थं 
			त्वामेव शरणं गत: ।
			तस्मादवश्यं वाराहि 
			शत्रूणां कुरु नाशनं ।।

शत्रुओं के विनाश के लिए मैं आपकी प्रार्थना करता हूँ ।अतः, वाराही , आपको मेरे शत्रुओं का जीवन समाप्त करना और नष्ट करना चाहिए ।

यथा नश्यन्ति रिपव: 
			तथा विद्वेषनं कुरु ।
			यस्मिन्काले रिपुं तुभ्यं 
			अहं वक्ष्यामि तत्वत: ।।

हे किरात वाराही, मेरे शत्रुओं को मारने के लिए एक शत्रुतापूर्ण वातावरण बनाएं ।जब मैं आपको सूचित करूं, तो मेरे शत्रुओं का विनाश करें, न कि आपके पास समय हो तब ।

मां दृष्ट्वा ये जना नित्यं 
			विद्विशंति हसंति च ।
			दूषयंति च निंदंति 
			वाराहि तांश्च मारय ।।

किरात वाराही, वे लोग जो मुझसे ईर्ष्या करते हैं, मेरी बदनामी करते हैं, मुझे नुकसान पहुँचाते हैं, मेरे प्रति बुरा चाहते हैं, और मुझे बेचैन करते हैं ।उन्हें मार डालें ।

हन्तु ते मुसलः शत्रून् 
			अशनेः पतना दिव ।
			शत्रुग्रामान् गृहान् देशान् 
			राष्ट्रान् प्रविश्य सर्वशः ।।

किरात वाराही, मेरे शत्रुओं को, चाहे अकेले हों या समूह में, बिजली की तरह प्रहार करते हुए नष्ट कर दें ।सभी दुश्मन गाँवों, क्षेत्रों, और क्षेत्रों में प्रवेश करें और पूरी तरह से विजय प्राप्त करें ।

उच्चाटय च वाराहि 
			काकवत् भ्रामया आशुतान् ।
			अमुकामुक सङ्ग्यानां 
			शत्रूणां च परस्परं ।।

हे वाराही, मेरे शत्रुओं को उखाड़ फेंकें ।उन्हें कौवों की तरह चिल्लाने दें ।उन्हें एक-दूसरे के खिलाफ खड़ा करके आपस में झगड़ा करें ।

उच्चाटनं महादेवि 
			कुरु तन्मे प्रयोजनम् ।
			वश्यं कुरु जनानां च 
			भूपतेर्भवती मम ।।

हे किरात वाराही, महादेवी, मेरे लाभ के लिए मेरे शत्रुओं को उखाड़ फेंकें । कृपया उन्हें मेरे नियंत्रण में लाएं, मेरे रक्षक बनें ।मेरे लिए यह करें, चाहे मेरा दुश्मन एक राजकुमार हो या राजा हो या राजाओं का राजा हो ।

दारिद्र्यं मे हनहन 
			शत्रून् संहर संहर ।
			उपद्रवेभ्यो मां रक्ष 
			वाराहि! भक्तवत्सले! ।।

किरात वाराही , हमें आपका स्नेह पाने का सौभाग्य प्राप्त हुआ है । आप मेरे प्रति स्नेही हैं । कृपया मेरे दुर्भाग्य और गरीबी को समाप्त करें, और मेरे सभी शत्रुओं को नष्ट करें । मुझे सभी समस्याओं और परेशानियों से बचाएं ।

एतत् किरातवाराह्यः 
			स्तोत्रमापन्निवारणं ।
			मारकं सर्वशत्रूणां 
			सर्वाभीष्टफलप्रदम् ।।

यह कवच और स्तोत्र सभी कठिनाइयों और दुर्भाग्यों को दूर करता है, सभी बुरी ताकतों को नष्ट करता है, और सभी इच्छाओं की पूर्ति करता है ।

त्रिसंध्यं पठते यस्तु 
			स्तोत्रोक्त फलमश्नुते ।
			मुसलेनाऽथ शत्रूंश्च 
			मारयन्तीं स्मरन्ति ये ।।

यदि आप इस कवच या स्तोत्र का पाठ सुबह, दोपहर, और शाम या रात के समय करें, तो आप इस स्तोत्र में वर्णित लाभ प्राप्त करेंगे ।किरात वाराही अपने मूसल से आपके शत्रुओं को नष्ट और मार डालती हैं ।

तार्क्ष्यारूढां सुवर्णाभां 
			जपेत् तेषां न संशय: ।
			अचिरात् दुस्तरं साध्यं 
			हस्तेना आकृष्य दीयते ।।

किरात वाराही सोने की तरह चमकती हैं । इस कवच या स्तोत्र का पाठ करने से, आप खतरों से संबंधित परिस्थितियों को पार कर सकते हैं । इसमें कोई संदेह नहीं है कि आप असंभव को संभव बनाएंगे । आप देवी माँ के आशीर्वाद से वांछित प्राप्त करेंगे ।

एवं ध्यायेत् जपेत् देवी 
			माकर्षणफलं लभेत् ।
			अश्वारूढां रक्तवर्णां 
			रक्तवस्त्राध्यालंकृतां ।।

इसलिए, किरात वाराही का ध्यान और इस स्तोत्र का पाठ करके, कोई भी सभी का ध्यान आकर्षित करने की शक्ति प्राप्त करता है । ध्यान करें कि वह एक घोड़े पर सवार हैं, रक्त-लाल रंग की हैं, और रक्त-लाल कपड़े पहने हुए हैं, जो उनकी शक्ति और कृपा का प्रतीक है ।

एवं ध्यायेत् जपेत् देवीं 
			जनवश्यमवाप्नुयात् ।
			दंष्ट्राधृत भुजां नित्यं 
			प्रणवायुं प्रयच्छति ।।

यदि आप किरात वाराही का ध्यान करें और इस कवच या स्तोत्र का पाठ करें, तो आप प्रसिद्धि प्राप्त करेंगे और लोगों के बीच प्रिय बनेंगे । उन्हें ध्यान करें, कि वे एक दांत धारण कर रही हैं, जो उनकी अपार शक्ति का प्रतीक है, और अपने भक्तों पर जीवनदायिनी शक्ति प्रदान करती हैं ।

दूर्वाभां संस्मरेत् देवीं 
			भूलाभं याति बुद्धिमान् ।
			सकलेष्ठार्थदा देवी 
			साधकः तत्र दुर्लभः ।।

किरात वाराही यद्यपि उन्हें प्राप्त करना कठिन है, अपने साधक को एक प्रमुख विद्वान बना देती हैं ।वह सच्चे साधक को ऊपर दिए गए सभी लाभ प्रदान करती हैं ।

इति श्री किरात वाराही स्तोत्रं समाप्तं

श्री उन्मत्त भैरव / वाराहि मातृक

Om Aim Shiva Shakthi Sai Siddhaguru Sri Ramanananda Maharshi Gurubhyō Namaha Om
Om Sri Ashta Bhairava Dēvatābhyō Namaha
Om Sri Ashta Matrika Dēvatābhyō Namaha
Varahi Tantram
Atha Sri Kirata Varahi Stotram
Asya Srī Kirāta Vārāhī Stōtra Mantrasya
		Kirāta Vārāhī Rishihi 
		Anuṣhṭup Chandaha
		Shatrunivāriṇī Vārāhī  Dēvatā
		Tadanugrahēna Sarvōpadrava Shāntyarthē
		Japē Viniyōgaha ।।
Ugrarūpām Mahādēvīm
			Shatrumāraṇa Tatparām ।
			Krūrām Kirāta Vārāhīm 
			Vandēham Karyasiddhayē ।।
            

Varahi, the fierce deity, has prowess to destroy evil forces. I bow to such a ferocious deity who gifts her devotees the success in their attempts.

Swāpa Hīnām Madālasyām
			Tām Mattām Mada Tāmasīm ।
			Damṣhṭrākarāla Vadanām
			Vikrutāsyām Mahābalām ।।
            

Varahi remains in Samadhi nishta. The musk smell indicates her presence. She is a courageous deity and excels in war. She has two sharp teeth, possesses great strength, and appears in a deformed personality.

Ugrakēshī Mugrakarām
			Sōma Sūryagni Lōchanām ।
			Lōchanāgni Sphulingabhihi
			Bhasmīkrita Jagat Trayīm ।।
            

Varahi's hair and hands look frightening. She emanates flames of fire from her eyes and can even destroy this world.

Jagatrayam Kshōbhayantam
			Bhakshyantīm Muhurmuhuhu ।
			Khaḍgam Cha Musalam Chaiva
			Halam Shōṇitha Pātrakam ।।
            

Varahi will create, preserve, and destroy this universe. She does this from time to time. Varahi holds sword, pestle, blood vessel, plough.

Dadhatīm Cha Chaturhastām
			Sarvābharaṇa Bhūshitām ।
			Gunjamālām Shankhamālām
			Nānāratnaihi Varāṭakaihi ।।
            

Goddess Varahi is adorned with four arms, and embellished with all kinds of ornaments. Wearing a garland of gunja flowers and a necklace of conch shells, this divine being is resplendent with various precious jewels and sparrow garland.

Hāranūpura Kēyūra 
			Kaṭakai Rūpashōbhitām ।
			Vairipatnī Kanṭhasutra 
			Chchēdiṇīm Krūra Rūpiṇīm ।।
            

Kirata Varahi is adorned with golden armlets and bangles, radiating beauty. She is the fierce one who removes the mangal sutra of the wives of her devotees’ enemies, displaying her formidable and fearsome form.

Krōdhōddatām Prajāhantru
			KshūrikēऽVasthitām Sadā ।
			Dēvatārdhōruyugaḷām
			Ripusamhāra Tānḍavām ।।
            

Kirata varahi is an firece deity and kills anyone if wished. She is ike a sharp knife and possesses a thighs which controls even deites. She performs samhara tandava.

Rudrashaktim Sadōdyuktām
			Ēswarīm Paradēvatām ।
			Vibhajya Kanṭhanētrābhyām
			Pibantī Masrujam Ripōhō ।।
            

She is the power of rudra and the supreme goddess. She is a formidable warrior, divides throat and eyes, drinks the enemy’s blood.

Gōkanṭhē Madashārdūlō
			Gajakanṭhē Hariryathā ।
			Kupitāyām Cha Vārāhyām
			Patantīm Nāshayat Ripūn ।।
            

Just as a maddened tiger attacks a bull’s throat, and a lion attacks an elephant’s throat, Varahi attacks, holds her enemy’s throat and destroys her enemies with similar ferocity.

Sarvē Samudrāha Shushyanti
			Kampantē Sarvadēvatāha ।
			Vidhivishṇu Shivēndrādyā
			Mrityubhītāha Palāyitāha ।।
            

Kirata Varahi can dry up oceans, sea and terrify any deity. Even Brahma, Vishnu, Rudra, and Indra shall flee in fear of death, seeing her ferociousness.

Yēvam Jagatraya Kshōbha 
			Kāraka Krōdhasamyutām ।
			Sādhakasya Purah Sthitvā
			Pradavantīm Muhurmuhu ।।
            

Thus, causing turmoil in the three worlds and filled with wrath. For her seeker, she comes with a speed of river stream and stands before him/her t save him.

Lēlihānām Brihajjihvām
			Raktapānavinōdinīm ।
			Twagasrik Māmsamēdōsthi 
			Majjāshukrāṇi Sarvadā ।।
            

Kirata Varahi with a broad tongue, feels ecstatic to drink her enemy’s blood, and rejoices with her enemy’s skin, brain, marrow, muscles, blood and bones.

Bhaskyayantīm Bhaktashatrūn
			Ripūṇām Prānahāriṇīm ।
			Yēvamvidhām Mahādēvīm
			DhyāyēऽHam Kārya Siddhayē ।।
            

Kirata Varahi destroys the enemies of her devotees and takes away the lives of foes. I meditate upon you to achieve success in my every endeavor. I recite this stotram for you.

Shatrunāshanarūpāṇi
			Karmāṇi Kuru Panchami! ।
			Mamashatrūn Bhakshayā Āshu 
			GhātayāऽSādhakin Ripūn ।।
            

O Kirata Varahi, you are the embodiment of enemy destruction and revered as Panchami. Hence, kill my enemies and eliminate my evil forces, which are hard for me to overcome.

Sarvashatruvināshanārtham
			Tvāmēva Sharaṇam Gataha ।
			Tasmādavashyam Vārāhī
			Shatrūṇām Kuru Nāshanam ।।

For destruction of enemies I pray you. Hence, Varahi, you should annihilate and ruin my enemies lives.

Yathā Nashyanti Ripavaha
			Tathā Vidwēshaṇam Kuru ।
			Yasminkalē Ripum Tubhyam
			Aham Vakshyāmi Tatvataha ।।

O Kirata Varahi, create a hostile environment to kill my enemies. Annihilate my enemies when I inform you, not when you have a moment.

Mām Driṣhṭvā Yē Janā Nityam
			Vidwishanti Hasanti Cha ।
			Dūṣhayanti Cha Nindanti
			Vārāhi Tāmshcha Māraya ।।

Kirata Varahi, those who are envy of me, defame me, harm me, cause ill will to me, and make me restless. Kill them.

Hantu Tē Musalah Shatrūn 
			Ashanēhē Patanā Diva ।
			Shatrugrāmān Gruhān Dēshān
			Rāṣhṭrān Pravishya Sarvasaha ।।

Kirata Varahi Destroy my enemies, whether alone or in groups, as if they are struck by lightning. Enter and conquer all enemy villages, regions, and territories completely.

Uchchāṭaya Cha Vārāhi
			Kākavat Bhramayā Āshutān ।
			Amukāmuka Sangñyānām  
			Shatrūṇām Cha Parasparam ।।

O Varahi, deracinate my enemies. They should cry out like crows. Make them face against each other setting them at odds among themselves.

Uchchāṭanam Mahādēvi
			Kuru Tanmē Prayōjanam ।
			Vashyam Kuru Janānām Cha
			Bhūtatērbhavatī Mama ।।

O Kirata Varahi, the Great Goddess, uproot my enemies for my benefits. Please bring them under my control, becoming my protector. Do this for me even if my enemy is a prince or king or kings of king.

Dāridyam Mē Hanahana
			Shatrūn Samhara Samhara ।
			Upadravēbhyō Mām Raksha
			Vārāhī! Bhaktavatsalē! ।।

Kirata Varahi, we are fortunate to have your affection. You are affectionate towards me. Please eliminate my misfortunes and poverty, and destroy all my enemies. Protect me from all troubles and disturbances.

Yētat Kirātavārāhyāh
			Stōtramāpannivāraṇam ।
			Mārakam Sarvashatrūṇām
			Sarvābhīṣhṭaphalapradam ।।

This kavacham and stotram remove all hardships and misfortunes, will destroy all evilforces, and grant the fulfillment of all desires.

Trisandhyam Paṭhatē Yastu
			Stōtrōkta Phalamashnutē ।
			MusalēnāऽTha Shatrūmshcha
			Mārayantīm Smaranti Yē ।।

If you recite this kavacham or stotram at dawn or morning, noon, and dusk or night times, you will attain the benefits mentioned in this hymn. Kirata Varahi and destroys and kills your enemies with her pestle.

Tārkshyā Rūḍhām Suvarnābhām
			Japēt Tēshām Na Samshayaha ।
			Achirātdustaram Sādhyam
			Hastēnā Ākrishya Dīyatē ।।

Kirata Varahi shines like a gold. By reciting this kavacham or stotram, you will overcome the situations involving dangers. No doubt, you achieve the impossible, possible. You derive the desired with the divine mother’s blessings.

Yēvam Dhyāyēt Japēt Dēvī
			Mākarṣhaṇa Phalam Labhēt ।
			Ashwārūḍhām Raktavarṇām 
			Raktavastrādhyalankritām ।।

Therefore, by meditating upon and chanting this stotram of Kirata Varahi, one gets the draw attention of everyone towards him which means the power of attracting everyone. Meditate as she is mounted on a horse, blood- red in color, and adorned with blood red clothes, symbolizing her power and grace.

Yēvam Dhyāyēt Japēt dēvīm
			Janavashyamavāpnuyāt ।
			Damṣhṭrādhrita Bhujām Nityam
			Prāṇavāyum Prayachchati ।।

If you meditate upon Kirata Varahi by reciting this kavacham or stotram, you gain fame and become a favorite among people. Contemplate her, as holding a fanged tooth representing her immense power, further bestowing the vital life force upon her devotees.

Dūrvābhām Samsarēt Dēvīm
			Bhulābham Yāti Buddhimān ।
			Sakalēṣhṭhārthadā Dēvī
			Sadhakah Tatra Durlabaha ।।

Kirata Varahi, though difficult to attain, makes his seeker an eminent scholar. She grants all the above benefits to a seeker who truly seeks her.

Iti Kirata Varahi Stotram

Sri Unmatta Bhairava / Sri Varahi Matrika